043/5384 779 monso@monso.sk

Zaužívanie ekológie pre jednoduchší život – funguje to?

máj 17, 2022 | Nezaradené

10. jednoduchých tipov, ako byť ekologickejší

 

Slovo ekológia pochádza z gréckeho prameňa, spojenie týchto dvoch výrazov znamenajú dom (oikos) a veda (logos). Veda o domove, čo je v prenesenom význame v podstate naša Zem. A keďže si zaslúžilo toto prostredie vlastnú vedu, je dosť dôležité sa oň zaujímať a raz za čas ho poupratovať. Tak to predsa robíme aj v našej domácnosti a sami vidíte, koľko málo stačí urobiť na to, aby ste sa doma cítili pohodlnejšie. Ekologickými sa stávame preto, lebo je to pre všetkých jednoduchšie a v podstate si tým spríjemňujeme život. V niekoľkých tipoch vám ukážeme, ako na to.

01. Recyklácia odpadu, stále dookola to isté

 

Aby sme to príliš nekomplikovali, začneme tými najjednoduchšími a najviac recyklovanými radami o ekologickejšom prístupe k domácnosti. Recyklovanie odpadu. O tejto téme máme napísaný celý blog, ktorým si môžete spríjemniť dlhú chvíľu, v podstate ide len o triafanie správneho koša. Plast je žltý, papier modrý a sklo bude zelené. Vďaka pestrým farbám môžeme svet urobiť pestrejším a sviežejším, v celej našej ľudskej histórii to nikdy nebolo jednoduchšie. Len jediná dobrá rada, recyklujte. Veľa a často.

02. Taška ako súčasť outfitu

 

Taškám je v rámci ekológie venovaných veľa článkov, my sa k nim radi pridáme. Tu vám odporúčame, aby ste sa odmenili za ochotu začať byť ekologickejší a kúpili ste si svoju najštýlovejšiu tašku, s ktorou sa budete chcieť pred všetkými pochváliť. Môže to byť plátenka z vášho obľúbeného kníhkupectva, taška s farebnými motívmi alebo vtipným obrázkom. V tomto ohľade sa, prosím, vôbec neobmedzujte. Taktiež sa nebojte investovať do kvality, za tento počin vám poďakujú aj vaše ruky.

03. Voda sa nebalí, čapuje sa

 

Obmedziť kupovania balenej vody je mimoriadne múdry krok. Ak by sa cudzinec opýtal, čím sa pýši Slovensko, okrem Tatier, Horaliek a folklóru by sa iste museli spomenúť aj zásoby čistej a vysoko kvalitnej pitnej vody. Môžete si na záhrade doslova vykopať jamu a ak ju kopete dostatočne dlho, narazíte na pramienok vody. Nie nejakej slanej alebo bahnovej, ale dojčenskej kvality. Pokiaľ sa vám prieči naberanie vody do pohárov a ich nepraktická spratnosť, odporúčame kúpu veľkej fľašky, najlepšie väčšieho objemu a samozrejme sympatického štýlu, rovnako ako sme to spomínali pri taškách a zároveň si týmto objemom sledovať denný príjem vody. 

Vodovod vám poskytne vysokú kvalitu bez zbytočného odpadu z plastových obalov, čistá voda je vždy blízko, nebojte sa dopriať si ju až po okraj.

04. Móda z druhej ruky

 

Teraz, keď už máte zaobstaranú obľúbenú tašku, je načase skúsiť nový štýl obliekania. Mohli by ste si myslieť, že sa z toho článku stala módna poradňa a nie návod na ekologickejšie existovanie. No všetko spolu tak trochu súvisí. Nadmerná výroba oblečenia je taktiež jedným z dôležitých faktorov ovplyvňujúcich ekologickú klímu našej planéty. Macklemore v piesni Thrift shop napísal one man’s trash is another man’s come up. Písali sme o tom už v predošlom článku, taký malý poklad v dome vám môže odpočívať niekde v garáži v podobe medi zabalenej do starých káblov, no rovnako to môže byť v šatníku. Výmena oblečenia alebo nosenie vecí z druhej ruky sa stal našťastie trendom a môžete naň bez akýchkoľvek výčitiek hneď naskočiť.

Rovnako to funguje s vecami, o ktorých si nie sme istí, či ich použijeme viackrát. Chcete sa začať venovať potápaniu, skúste najprv šnorchel z výpredaja a ak vám to pôjde a bude vás to napĺňať, zvážte potápačské okuliare a lepšie plutvy. Máš pre niečo vášeň je úžasné, avšak kupovať celý neoprén kvôli čľapkaniu sa na priehrade nie je príliš výhodné pre stav účtu a taktiež pre zásobu materiálov našej planéty.

Skúste sa pýtať priateľov, aké majú záľuby, vraj to pomáha udržiavať zdravé vzťahy, a pokiaľ nájdete čosi spoločné, veci si jednoducho požičajte. K tejto téme je potrebné spomenúť eko darčeky. Okrem odmien, ktoré doprajete sebe môžete zaobstarať darček z ekologicky priateľského a recyklovateľného materiálu pre svojich blízkych. Sú to napríklad kľúčenky, batohy, poznámkové bloky, dosky na krájanie a mnoho ďalších užitočných pomôcok. Okrem toho, že dobre vyzerajú, potešia vašich priateľov aj celé prostredie.

05. Vdýchnite si, šetrenie energiou

 

Energia zahŕňa elektrinu, vodu a plyn. Odstavte vodu, keď si umývate zuby, ak ste zvyknutí na ten upokojujúci zvuk prúdu, pustite si radšej hudbu. Nejde len o tých pár litrov vody ušetrených každý deň, ráno i večer. Ide o zvyk vážiť si zdroj vody, ktorého síce máme v hojnom bohatstve, avšak pomôže vám to vypestovať si zvyk zbytočne nemrhať energiami.

Ak v miestnosti nikto nie je, zhasnite. A používajte denné svetlo namiesto toho umelého. Pri umelom svetle sa pripravujete o zdroj vitamínu D a teplo, ktoré je úplne mimochodom úplne zadarmo. Ďalšou dôležitou zložkou pri šetrení energií a zároveň vášho elektronického zariadenia je nabíjanie telefónu. Nenechávajte si ho nabíjať počas noci, dve hodiny dopĺňania energie je viac než dosť. Predstavte si, že ste v reštaurácii typu all you can eat a po výdatnom obede ste už najedení po uši, no niekto vás stále núti, aby ste si dali ešte jeden dezert. A koláčik. A zákusok. Šetrite svoj mobilný telefón, odmení vás spoľahlivosťou pri používaní a dlhšou životnosťou.

Neprehrievajte zbytočne izby. Tento problém nastáva najmä v zime, keď máme potrebu udržiavať svoj dom na teplotnej úrovni termálnych kúpalísk. V súčasnosti je trendom zariaďovať si domy svetlými farbami, ktoré zabezpečujú v interiéri lepšie osvetlenie, čo je pre šetrenie energiou správny krok dopredu. Doma máte predsa teplé oblečenie zo štvrtého tipu o módne z druhej ruky, zababušte sa a vychutnajte si teplý čaj. Zima za oknami má v takýchto chvíľach o čosi výraznejšie čaro. Samozrejme si to môžete ešte vylepšiť sypaným čajom namiesto toho vrecúškového.

06. Dobite si baterky

 

Zaslúžia si osobitný odsek, keďže ich správnym využitím dokážeme zmeniť veľký podiel na ekologickom fungovaní planéty. Tým sa nemyslia vodné kohútiky, skôr sa budeme baviť o batériách do diaľkového ovládania alebo do hodín. Je otravné, keď ich treba stále vymieňať a ešte otravnejšie stále kupovať nové. Maličká investícia do znovu nabíjateľných batérii šetrí nielen vaše mentálne zdravie, ale aj čas a peniaze.

07. Zaberte nohami

 

Chodenie všade pešo alebo na bicykli – tento tip sme si nechali až na neskôr, keďže to nie je pohodlnejšie ako chodenie na aute. Avšak spomíname ho tu, pretože chodiť pešo je naozaj atraktívne, bicyklovanie ešte o čosi viac, pretože je rýchlejšie. Prvé dni učenia sa tohto návyku vám budú svaly nadávať a vstávanie zo stoličky alebo z gauča môže byť o čosi namáhavejšie. A to už ani nespomíname opätovné nasadanie na sedlo. No hovorí sa, že keď to bolí, rastie to.

Istá recyklácie prebieha aj v našom tele, keď sa v ňom trhajú svalové vlákna a nahrádzajú sa pevnejších spojivom. Odbúravanie tuku je v podstate likvidácie odpadu, naozaj ho nepotrebujeme mať také hojné množstvo. Aj v tomto ohľade je recyklácia prospešná pre náš život a taktiež pre celé prostredie, keďže zbavovaním sa zbytočných zložiek v tele zaberáme na planéte a taktiež v ranných zápchach menej miesta.

08. Supermarket za rohom

 

Pestovanie vlastných potravín – v predošlom článku sme písali o tvorení bioodpadu z nedojedených potravín, ak ste sa dostali vo fáze recyklovania až do vlastnej záhrady, podporujeme vás zo všetkých síl. Táto aktivita znovu nie je práve najjednoduchšia, avšak je prospešná, keďže v nej môžete nájsť nový koníček. Zeleninu a ovocie môžeme dopestovať aj doma, aby k nám nemusela cestovať z takej diaľky. Teplá krajina je občas aj Slovensko a máme tu dosť letných mesiacov na to, aby sa nám v tom darilo. Navyše, z vlastných rúk chutí jedlo najsladšie. Odporúčame teda pestovať čo najviac na vlastnej pôde.

09. Všetko v jednom vrecúšku (nie papierovom)

 

Šetrenie papierom. Všadeprítomná digitalizácia je pozitívnym znakom 21. storočia a je veľmi potrebné ju využívať v čo najväčšej miere. Namiesto tlačenia dokumentov je možné použiť telefón,  ktorý máme vo vrecku vždy so sebou. Napríklad letenky už nemusíte schovávať v najbezpečnejších priehradkách kufrov, namiesto toho jednoducho naskenujete kód. Rovnaké pravidlo platí pre vstupenky alebo lístky na hromadnú dopravu. Slovný výraz papierovačky sa počas niekoľkých rokov stal nepríjemným pojmom, aj v rámci ekológie. Avšak digitalizácia nám pomáha urobiť väčšinu zdĺhavej práce za nás.

Rovnako môžete tlačiť a písať druhú stranu papiera, ktorá ostáva nanešťastie mnohokrát nevyužitá. Papier využívajte len vtedy, ak je to naozaj nevyhnutné.

10. Príjemnejšie denné potreby

 

Používanie ekologických predmetov bežnej potreby – do tejto skupiny spadajú napríklad plastové zubné kefky, ktoré je možné ľahko nahradiť tými drevenými. Sú príjemnejšie na dotyk aj na samotné čistenie zubov. Ďalej je to napríklad drevená britva namiesto plastových žiletiek, tie rýchlo plnia odpadkové koše v kúpeľni a taktiež majú kratšiu životnosť. 

Dávny zvyk našich starých rodičov bolo nosiť pri sebe látkovú vreckovku. Nie je zlý nápad si od nich tento návyk požičať, šetrí to nie len samotný papier, ale aj plastové obaly na papierové vreckovky. Napokon spomenieme kovové slamky a tampóny na odstraňovanie make-upu. Aj pri nich platí, že ich môžeme jednoducho nahradiť pohodlnejšou a ekologickejšou alternatívou.

• Je dôležité si uvedomiť, recyklácia odpadu a celková snaha byť ekologický nepatrí len do životov zanietených ochrancov prírody. Znamená to prispôsobiť svoje zaužívané spôsoby do podoby, v ktorej budete mať menej starostí, menej vecí a zároveň viac poriadku a priestoru. A viac peňazí, samozrejme.

Naprieč celým textom sme spomínali, že sa máte za ochotu a potom aj priamo za recyklovanie či ekologický prístup odmeňovať. Plátenka a vlastná štýlová fľaša, dokonca nový bicykel na záživnejšiu cestu do práce, to všetko patrí do skupiny ekologických darčekov. Dúfame, že sa za máte az čo odmeňovať a niekoľko našich tipov vám pomôže byť ekologickejšími ešte o čosi viac. Nezabúdajte, že aj navštívite s recyklovateľným odpadom k nám do Monsa, odmeníme vás za ochotu finančne. Stále sme tu pre vás.