043/5384 779 monso@monso.sk

Ako vyzerá ekológia v celom svete a čo sa z nej môžeme naučiť

máj 26, 2022 | Nezaradené

Príbehy o recyklácii odpadu, zaujímavých nápadoch na jeho využitie a spôsob jeho spracúvania sa často čítajú s úsmevom na perách. Niektoré krajiny si na recyklácii zakladajú a ich príklad pozitívne ovplyvňuje ďalšie národy. Ekológii sa spomedzi všetkých vied dostáva len málo pozornosti, pretože nie je na prvý pohľad príliš zaujímavá. Väčšina tém sa venuje odpadu, nikto sa predsa nechce baviť o odpade, a ešte o tom, akí sme nezodpovední pri využívaní energetických zdrojov a ako veľmi si nevážime životné prostredie. To všetko sú vážne obvinenia, a tie sa nepočúvajú ľahko. 

Ak budete čítať články o znečisťovaní Zeme pozornejšie, niekde na konci by ste mali nájsť návod, ako sa znehodnocovaniu planéty vyhnúť. Tieto nápady na zlepšenie sveta sa oplatí vypočuť, možno vnuknú inšpiráciu aj vám. Ľudská kreativita nemá ani v ekologickom ohľade hraníc, preto sme sa rozhodli, že vám niečo zo šikovných a občas i bizarných javov ekológie ukážeme.

Holandsko

 

Často sa skloňuje ako krajina tulipánov, veterných mlynov a nádherným hlavným mestom, Amsterdamom. Amsterdam sa zase vyznačuje nadmerným množstvom bicyklov na jedného obyvateľa, čo bolo pravdou už v roku 1911, a to z neho robí mesto priateľské k životnému prostrediu. V roku 1940 pripadalo na osemmiliónové Holandsko štyri milióny bicyklov. Má taktiež množstvo mestských častí, v ktorých nemôžu parkovať autá, čím podporujú prirodzenú zeleň v obytných zónach či autobusové zastávky napájané solárnymi panelmi. 36% Holanďanov uvádza práve bicykel ako svoj najfrekventovanejší dopravný prostriedok. Ak by hladina mora stúpla o jeden meter, Amsterdam by bol obklopený vodou, preto je starosť Holanďanov o životné prostredie opodstatnená. 

Holandsko, patriace do top 10 najzelenších krajín sveta, v roku 2016 vytvorilo cyklistický chodník len za použitia recyklovaných plastov z oceánu. A k rozšíreniu natoľko obľúbenej cyklistiky v Holandsku sa viaže príbeh, ktorý zároveň ukazuje, koľko sa toho dá dokázať pri spoločnom úsilí za dobrú vec. V 70. rokoch minulého storočia sa na území Holandska riešil problém s nedostatkom paliva, keďže Organizácia arabských krajín vyvážajúcich ropu na čele so Saudskom Arábiou naň uvalila embargo. V tých rokoch taktiež vyšiel CROW manuál vytvorený pre pravidlá cestnej premávky s prihliadnutím na množstvo bicyklov a cyklistických chodníkov. Čo však skutočne podnietilo vládu, aby obmedzila jazdenie na autách v mestách bol protest s názvom Stop de Kindermoord, teda Zastavte vraždenie detí, keďže dovtedy zomrelo následkom automobilových nehôd v mestách viac ako 500 detí. Neskôr, v roku 1982 sa Holanďania vydali do ulíc na bicykloch v rámci protestu proti automobilovému teroru. Pokiaľ sa ľudia spoja v snahe zmeniť svoje prostredie, prostredie sa zmení, niekoľko podobných udalostí toto tvrdenie ľahko potvrdzuje.

V mestečku Brabant, v ktorom sa narodil Vincent van Gogh sa nachádza cyklotrasa osvetlená LED svetielkami. Tie fingujú na princípe solárneho nabíjania počas dňa a v noci pripomínajú Van Goghovu Hviezdnu noc. Podobnú cyklotrasa môžete nájsť v susednom Poľsku, v mestečku Lidzbark Warminski. Spojili teda dva užitočné kroky pre zdravšie spolunažívanie, obmedzenie cestovania autom a recyklácia odpadu, a preto patrí Holandsku miesto v našom článku o učení sa ekologickejšiemu zmýšľaniu.

Švajčiarsko

 

Zem známa svojou diskrétnosťou a presnosťou. Švajčiarsko má ešte jednu významnú vlastnosť, vďaka ktorej sú ich banky celosvetovo preslávené. Je to neutralita. V rámci ochrany životného prostredia sa však angažujú vo všetkých smeroch, kvôli hodinkám a peniazom sa radi bavia o číslach. Pozrime sa teda na ich výsledky pri čistení planéty. 

100 000 ton ročne, toľko odpadu sa im podarí premeniť energiu pre obytné oblasti. Ich čističky dokážu prefiltrovať až 90 miliónov litrov vody denne a do roku 2050 chcú dosiahnuť stopercentne obnoviteľnú energiu a stať sa uhlíkovo neutrálny štát. Znamená to, že do ovzdušia vypustia rovnaké množstvo CO2 ako z neho načerpajú a ich celkový dopad na atmosféru sa rovná nule, teda je neutrálny. Švajčiari majú neutralitu radi. 

Škandinávia

 

Švédsko má v pláne do roku 2045 zvýšiť množstvo recyklovaného odpadu z 85% na 100%. Viac ako polovica celkovej spotrebovanej energie v tejto severskej krajine je produkovaná z obnoviteľných zdrojov, v priečke najekologickejších krajín si drží Švédsko prvé miesto.

Nórsko má vytvorený podobný plán na reguláciu oxidu uhličitého vypúšťaného do ovzdušia, avšak chce ho splniť o dvadsať rokov skôr. Do roku 2030 bude Nórsko okrem krajiny s hustou sieťou hydroelektrární (vytvorených adekvátne, kvôli daždivému počasiu) aj uhlíkovo neutrálny štát.

Fínsko plánuje v najbližších desiatich rokoch znížiť spotrebu fosílnych palív o 50%, okrem toho vyhlásili ochranné pásmo na 70% svojich lesov, aby tak zabránili odlesňovaniu a rušeniu divokej zveri.

Dánsko sa môže pýšiť Kodaňou, ktorá je najväčším zeleným mestom našej planéty a krajina celkovo využíva polovicu energie z obnoviteľných zdrojov. Rovnako polovica získanej energie pochádza z veterných elektrární.

Nový Zéland

 

Tento ostrov nachádzajúci sa južne od Austrálie spomíname kvôli nedávnej koronakríze. Keďže je to ostrov doslova oddelený od zvyšku sveta, dokázali aj tento problém vyriešiť bez väčších komplikácii. Obyvateľstvo je oddané nezávislému živobytiu, takže sa vďaka udržateľnému hospodárskemu systému vyhli nadmernému dovážaniu potravín zo zahraničia a pandémia ich takmer nezasiahla.

Okrem týchto štátov je potrebné spomenúť aj Nemecko, Kanadu, a taktiež Japonsko, ktoré sa rozhodlo vyrábať v najbližších desiatich rokoch nové autá produkujúce nulové emisie. Vyššie spomenuté krajiny a ich ekologický systém ukazujú, že so správnym prístupom a spojením síl všetkých obyvateľov sa ekologicky žiť dá, pokiaľ je na to vytvorené správne prostredie. Hoci sú na vysokej úrovni v rámci šetrenia životného prostredia, stále nie sú stopercentne ekologické, majú však vytvorené plány a držia sa ich.

Slovensko podľa vzoru ostatných krajín zaviedlo novodobé recyklovanie plastových fliaš. Pri nákupe teda zaplatíte aj za fľašu alebo plechovku, v ktorej je váš obľúbený nápoj a pri ďalšej návšteve supermarketu fľašu vrátite a dostanete naspäť peniaze. Pre našu krajinu je to v rámci ochrany životného prostredia veľký krok dopredu a sme radi, že tiež môžeme byť súčasťou tejto pozitívnej zmeny k lepšiemu.

Slávne osobnosti a ich vzťah k životnému prostrediu

 

Okrem krajín sa aktívne zúčastňujú boja proti znečisťovaniu planéty aj niektoré celebrity. Využívajú svoju popularitu na zviditeľnenie už dosť viditeľného problému, ktorým je neustále ignorovanie odlesňovania, masy odpadu v oceáne a celkový nezáujem o životné prostredie. Medzi najznámejších ľudí snažiacich sa o ekologické zlepšenie Zeme je Leonardo diCaprio, ktorý stihol založiť vlastnú značku obuvi Allbirds s priateľským prístupom ku planéte. 

Činy týchto známych osobností dokážu pritiahnuť davy ľudí, priniesť ekológii viac pozornosti a spoločnými silami dokázať doslova zmeniť prostredie. Jimmy Donaldson, svetu známy skôr ako MrBeast, je youtuber s viac ako 95 miliónmi odberateľov. Okrem sociálnych experimentov a rozdávania peňazí sa venuje taktiež zachraňovaniu planéty. Jeho najvýznamnejší počin v tejto oblasti je kampaň s názvov #teamtrees zbierajúca peniaze z celého sveta na vysádzanie nových stromov. Doteraz bolo vyzbieraných viac ako 23 miliónov dolárov od osobností ako Elon Musk, Susan Wojcicky alebo Alan Walker. Za každý dolár tejto kampane bude zasadený jeden strom. 

Plánom bolo spojiť tisíce obyvateľov našej planéty a vytvoriť na nej čo najviac novej zelene. Fungovalo to. Iniciatíva jedného človeka dokázala so sebou strhnúť mnoho ďalších, uzdravila pôdu a potešila každého, kto bol ochotný sa tejto masívneho podujatia zúčastniť. Ak chcete byť tiež súčasťou boja za viac stromov, prejdite na stránku teamtrees.org

MrBeast taktiež berie na vedomie znečistenie oceánov, preto sa po úspešnej kampani #teamtrees rozhodol založiť novú kampaň s názvom #teamseas. Podľa názvu je zrejmé, že tentokrát ide o čistenie modrej časti planéty a zameriava sa na zbieranie odpadkov nahromadených v moriach a oceánoch. Doteraz sa podarilo vyzbierať viac ako 37 miliónov dolárov, za každý dolár sa z oceána dostane 1 libra odpadu (0,45 kg). Video z tejto udalosti si môžete pozrieť na jeho Youtube kanále a taktiež kampaň podporiť na stráne teamseas.org.

Niekoľko celebrít sa rozhodlo podporiť obmedzenie fast fashion, teda rýchlo meniacej sa módy, ktorá vyžaduje veľké množstvo nového materiálu a energie pre jej výrobu. Na filmové podujatia chodia v rovnakých šatách a nosia oblečenie z recyklovaných surovín či eco-friendly materiálu. Takýmto spôsobom dávajú príklad štýlového a stále ekologicky prijateľného fungovania. Spomenieme napríklad Zendayu, Emmu Watson, Angelinu Jolie alebo vychádzajúcu hviezdu, mladíka sa menom Timothéé Chalamet. 

Okrem celebrít sa do planétového čistenia pustila aj spoločnosť Adidas, ktorá vyrába najmä športové potreby a oblečenie. V roku 2015 sa spojila s organizáciou Parley for the oceans. Výraz parley môžete poznať z filmovej série Piráti z Karibiku, v postate to znamená stretnutie dvoch strán, ktoré medzi sebou diskutujú o podmienkach prímeria. Adidas sa tak rozhodol udobriť si oceány tým, že ich bude čistiť a odpadky z nich použijú na výrobu novej obuvi. 

Táto spoločnosť vytvorila program umožňujúci využiť opotrebované oblečenie a vyrobiť z neho nové produkty. Za svoj kľúčový medzník si vybrala rok 2030, dovtedy chce znížiť uhlíkovú stopu o tridsať percent. V roku 2050 už bude spoločnosť rovnako ako celé Švajčiarsko klimaticky neutrálna a v tom čase už budú na výrobu tkanív používať len recyklovaný polyester. 

Pre životné prostredie urobíte dobrý skutok, pokiaľ si v prípade potreby nových športových topánok alebo oblečenia kúpite produkty s označením Primegreen. Rovnako krabice od spoločnosti Adidas sú z recyklovateľného papiera. Značka sa zaväzuje, že takýmto spôsobom podporíte pozitívnu zmenu v rámci plánu na zelenšiu planétu. 

Vyzerá to tak, že do roku 2050 už na tom bude svet omnoho lepšie miesto, keďže veľa krajín bude dovtedy celkom klimaticky neutrálnych. Avšak čaká nás ešte dlhá cesta. Dovtedy by sme sa mali snažiť brať si príklad z toho, čo funguje a vyhýbať sa tomu, čo nás pošle o pár krokov späť. 

• Ak chcete byť viac eco-friendly a nie ste si istý, či chcete nosiť na večierky tie isté šaty, prečo nie? Veď aj celebrity to tak robia. 

• Nebudem vyzerať smiešne, ak pôjdem do práce na bicykli? Nie, veď predsa obyvatelia v najvyspelejších krajinách sveta to tak robia. Vždy môžeme byť lepší. Tak lepší buďme. Jednoducho.    

Zdroje:

 https://sustainabilitymag.com/top10/top-10-greenest-countries-2

https://www.parley.tv/updates/adidasxparley?rq=adidas 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cycling_in_the_Netherlands#cite_note-BBCwitness-11 

https://theimpactinvestor.com/least-environmentally-friendly-countries/ 

Mark Wagenbuur (27 November 2013). „How Child Road Deaths Changed the Netherlands“. BBC World Service – Witness programme. BBC World Service. Retrieved 1 December 2013.