043/5384 779 monso@monso.sk

Jarné upratovanie v domácnosti  

feb 22, 2023 | Nezaradené

Pomaličky, ale iste sa nám otepľuje a prichádza jar. Mnohým sa s tým aj spája klasické jarné upratovanie. Vtedy naše domácnosti vyčistíme do hĺbky, zbavíme sa nepotrebných vecí a potom všetko pôsobí zrazu tak sviežejšie. Či už je to obývačka, špajza alebo šatník, každý jeden kút v dome si vyžaduje pozornosť. Ako si toto veľké upratovanie užiť, ako si ho zorganizovať a čo urobiť s nepotrebnými vecami? To všetko sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Základom je dobrý plán a výbava

Ako s jarným upratovaním začať? Dôležité je, aby ste si pripravili vopred plán. Nie je reálne, aby ste všetko stihli za jeden deň. Vyhraďte si na to približne týždeň. Samozrejme, záleží aj od veľkosti vašej domácnosti a aj toho, čo všetko chcete upratať. Keď upratujete pravidelne, tak asi viete, koľko vám zaberie jedna miestnosť. Podľa toho si zostavte časový harmonogram.

Takže – vytvorte si zoznam oblastí, ktorým sa chcete povenovať. Okná, šatník, dokumenty, záclony, záhrada, špajza. Oblastí je naozaj mnoho. Poradie, v akom jednotlivé úlohy splníte si môžete zoradiť podľa náročnosti alebo napríklad čo robíte najradšej.

S plánovaním a prípravou na jarné upratovanie súvisí aj príprava pomôcok. Skontrolujte si zásoby čistiacich prostriedkov na rôzne povrchy, utierok, rukavíc a iných potrieb. TIP: Ak chcete byť ekologickejší, skúste si vyrobiť čistiace prostriedky aj sami doma. Veľmi účinný je napríklad ocot, sóda a citrónová šťava.

Ako postupovať pri jarnom upratovaní?

Asi každý z nás chce mať vždy to najťažšie za sebou ako prvé. Preto odporúčame začať úlohami alebo tými miestnosťami, ktoré sú pre vás na upratovanie najťažšie. Je pre vás pranie, žehlenie a vešanie záclon to najnáročnejšie? Alebo nemáte radi triedenie dokumentov? Po dokončení týchto úloh si vydýchnete, a zároveň ich splníte ešte vtedy, keď máte najväčšiu chuť do práce.

Čo sa týka postupnosti v jednotlivých miestnostiach, tak by ste mali upratovať vždy od vrchu na dol a z vnútra von. Čo to znamená? Ako prvé si vytrieďte veci v poličkách a šuplíkoch. Následne   poometajte pavučiny a prach na svietidlách. Potom poutierajte poličky od prachu a na záver umyjete podlahu. Upratovanie interiéru domu a záhradu si naplánujte podľa počasia. Najviac času si vyhraďte na kúpeľňu a kuchyňu.

Na čo by ste pri jarnom upratovaní určite nemali zabudnúť, tak je dôkladné čistenie textílií v domácnosti. Okrem záclon a závesov sú to aj koberce, deky a sedačky. Môžete si na jeden deň prenajať špeciálny prístroj na tepovanie alebo si zaplatiť profesionálov, ktorí to urobia za vás.

Ďalšou dôležitou časťou jarného upratovania je triedenie. A to všetkého, čo v dome alebo byte zhromažďujeme. Oblečenie, kuchynské riady, knihy, kozmetika, dekorácie a mnoho ďalšieho. Zbavte sa všetkého, čo ste už mesiace nepoužili, nepáči sa vám to alebo je to akokoľvek poškodené a nedá sa to opraviť.

Tipy, aby vám to šlo jednoduchšie

  • Upracte hlavne to, čomu sa zvyčajne vyhýbate – máte prácu, ktorá vám zaberá množstvo času, takže sa neviete pustiť do poriadneho upratovania? V tom prípade si upratovanie na jar naplánujte tak, že sa povenujete hlavne častiam domu, ktoré neudržiavate každý týždeň. U niekoho to budú napríklad okná, šatník, u iného to môže byť zas vypratanie pôjdu či triedenie garáže. Nech už je to čokoľvek, dajte si to na vrch svojho zoznamu.
  • Zavolajte si na pomoc posily – ak zvyknete upratovať celú domácnosť sami, tak viete, aké to je občas namáhavé. Hlavne keď máte pred sebou také to klasické hĺbkové jarné upratovanie. Aby to nebolo všetko len na vašich pleciach, zavolajte si aj ostatných členov domácnosti. Mladšie deti dokonca baví upratovať, pretože opakujú po rodičoch a robia také tie „dospelácke“ veci. Staršie deti tak naučíte pomáhať.
  • Použite ekologické čistiace prostriedky – ako sme už spomínali, netreba si kupovať drahé čistiace prostriedky, ktoré obsahujú množstvo chemikálií. Stačí použiť to, čo máte doma. Ocot je ideálny na odstránenie vodného kameňa, umývanie podláh a zbavíte sa s ním aj nepríjemného zápachu v chladničke.
  • Uľahčite si prácu s modernými pomocníkmi – na trhu momentálne nájdete množstvo užitočných spotrebičov, ktoré šetria čas, námahu, a často aj peniaze. Môžu to byť sušičky bielizne, elektrické stierky na okná, robotické vysávače alebo šikovné mopy.
  • Ako vyčistiť škáry? Asi každá gazdinka túži mať dokonale čistú kúpeľňu, vrátane škár medzi kachličkami. Tie sa ale udržiavajú veľmi ťažko. Môžete ich obnoviť klasickou kriedou rozpustenou vo vode. Kašu, ktorá vám vznikne, natrite na škáry a nechajte zaschnúť.

 

Kam s vytriedenými vecami ?

Upratovanie je síce super, ale čo urobiť so všetkými tými vecami, ktoré už nepotrebujete? Prvou možnosťou je ich upcyklácia. Tejto téme sme sa venovali aj v našom nedávnom príspevku. Upcyklovať sa dá oblečenie, dekorácie či veci, ktoré by ste už vyhodili. Inšpiráciu nájdete na internete. Ďalšou možnosťou je ponúknuť veci blízkym a kamarátom. Oblečenie, ktoré ste už dávno nenosili, nepoužívanú kozmetiku alebo malé detské oblečenie.

S vytriedenými vecami môžete prísť aj k nám, do monso. Vykupujeme papier, kartón, časopisy, elektro odpad aj rôzne farebné kovy. Navštívte jednu z našich pobočiek – Liesek, Zákamenné, Štiavničku alebo Liptovský Mikuláš. Keď už sa pri niektorých veciach nebude dať zvoliť ani jedna zo spomínaných možností, skúste ich separovať správne do farebných košov.