043/5384 779 monso@monso.sk

Ako šetriť vodu? 5 jednoduchých tipov 

sep 17, 2023 | Nezaradené

Viete koľko je vody na Zemi? Je to presne 1,3 zeta litrov. No len 0,12 % z toho je pitná voda, voda vhodná na použitie v priemysle a v poľnohospodárstve. Podľa svetovej organizácie WHO nemá prístup k pitnej vode až 8 miliónov ľudí. 

Ako môžete v domácnosti ušetriť pitnú vodu? Stačia na to jednoduché malé zmeny. Viac sa dočítate v našom novom článku.

Vymeňte vaňu za sprchu 

Aj vy radi relaxujete v horúcej vani po náročných dňoch? Aby ste ušetrili vodu, tak to neznamená, že sa tohto typu oddychu musíte vzdať. Stačí, keď ho trochu zredukujete, možno si ho doprajete približne raz do mesiaca. Faktom je, že pri napúšťaní vane miniete 150 litrov vody, pričom pri 5-minútovej sprche jej miniete len 60. 

Na ušetrenie vody a aj financií sú veľmi užitočné špeciálne batérie a hlavice, ktoré majú filter. K tomuto sa hodí aj pripomenúť, že pri šampónovaní vlasov a tela by sme mali vodu vypínať, rovnako aj pri umývaní zubov či čistení pleti. 

Vodovodné batérie

Ďalším z tých jednoduchých krokov je kontrola vodovodných batérií. Mala by prebiehať pravidelne a vykonať údržbu by ste mali aspoň raz za pár mesiacov. Okrem kvapkajúcich kohútikov môže byť problém aj s tečúcim záchodom. Podľa poruchy môže zbytočne unikať niekedy viac ako sto litrov vody. 

Studená voda bez míňania

Už dávno sa vo väčšine domácností nepoužívajú retro batérie, kde sme si dokázali dokonale nastaviť teplotu vody kombináciou teplej a studenej. Teraz máme moderné, otáčacie batérie, kde len pár pohybmi nastavíme vodu, akú požadujeme. 

Ale vzniká tu jeden háčik – keď už ide páka na nastavenie teploty vody o niečo ťažšie, odtečie množstvo čistej vody, pokým pôjde tá ideálna. Takže, keď sa chceme napiť studenej vody a nechceme ju nechať odtekať, pripravíme si džbán s vodou (prípadne aj citrónom) priamo do chladničky. Na druhej strane, pri umývaní riadu si môžme napustiť drez teplou vodou so saponátom a potom všetko opláchnuť. 

Úsporné cykly

Výrobcovia spotrebičov kráčajú s dobou a tak vzniká aj množstvo ekologickejších riešení. Práčky a umývačky riadu ponúkajú aj cykly “eco”, čiže taký program, ktorý šetrí vodu a elektrinu. Praním minieme denne približne 50 litrov pitnej vody. A ak máte doma staršiu práčku, môže to byť ešte viac. 

Množstvo ušetrenej vody ovplyvníte už pri nákupe spotrebiča. Sledujte energetickú triedu. Ak starý spotrebič (ktorý môžete odovzdať u nás) vymeníte za novšiu verziu, investícia sa vám časom vráti v podobe ušetrenej elektriny a vody. Ak ale novú práčku ešte nepotrebujete, máme pár tipov: 

  • práčku zapínajte len keď je úplne plná 
  • vyberajte vždy program s najväčšou úsporou vody a energie 
  • pomôcť môže aj kvalitný prací prostriedok, nebudete musieť totiž prať prádlo tak dlho 
  • využiť sa dajú aj praktické gumené loptičky

Šetrenie vodou v záhrade

Vysoké teploty a nedostatok zrážok môžu našu záhradku poriadne potrápiť. Ako zalievať rastliny v záhrade úspornejšie? Ideálne je na to používať zachytenú dažďovú vodu. Potrebujete len nádobu s dostatočným objemom a krhlu. Dažďová voda sa dá okrem zalievania využiť aj na umývanie auta či do bazéna. 

Dôležité je aj to, KEDY záhradku zalievate. Čím je cez deň teplejšie, tým viac vody spotrebujete, pretože sa rýchlejšie odparuje. Preto by ste mali polievať skoro ráno alebo neskoro večer, keď je teplota ešte miernejšia. Pôdu môžete dlhšie udržať mokrú aj kôrou. Chráni korienky pred horúcimi slnečnými lúčmi a zabraňuje rastu buriny.